Kirkonrotta

Syketaso:

liikuttava

Leikkityyppi:

Jokainen on varmaan koulussa leikkinyt kirkonrottaa! Tässä vielä varmuuden vuoksi säännöt: Valitaan yksi jääjä, kirkonrotta, joka laskee sovittuun lukuun, esim 30 riippuen piiloutumisalueen laajuudesta. Laskijan aloittaessa muut juoksevat piiloon. Periaatteessa saa piiloutua niin kauas kuin haluaa, toki kannattaa sopia leikkialueesta, jos lähellä on autoteitä tai muita vaarallisia alueita. Laskettuaan loppuun jääjä lähtee etsimään piiloutuneita, toisin kuin piissä, sekä jääjä että piiloutujat saavat koko ajan liikkua vapaasti. Mikäli jääjä näkee jonkun piiloutujan, juoksevat molemmat kilpaa laskupaikalle, jääjä huutaa sinne päästyään nähdyn nimen, esim. Matti-rotta nähty ja piiloutuja yrittää huutaa omat (tai omat kaikki pelastettu). Jos jääjä ehtii ensin, tulee nähdystä seuraava jääjä ja tämä jää odottamaan laskupaikan lähelle. Jos piiloutuja ehtii ensin, pelastuu hän (ja jos huutaa omat kaikki pelastettu pelastaa myös kaikki edeltävästi nähdyt). Peli päättyy kun kaikki on nähty ja ensimmäisestä nähdystä ja ei-pelastetusta tulee seuraava jääjä.