paikka:sisällä

Maa-meri-laiva

Leikkialueelta osoitetaan kolme viivaa, jotka ovat samansuuntaisia, esimerkiksi hiekkaan piirtämällä, talon seinää tai ruohoalueen reunaa hyväksikäyttäen tai vaikka kahdella esineellä merkiten. Yksi viivoista on maa, yksi meri ja yksi laiva. Leikkijät asettuvat jonoon maahan. Leikinjohtajan huutaessa maa, meri tai laiva, leikkijät juoksevat oikealle viivalle. Leikistä putoaa pois, mikäli juoksee väärään suuntaan tai esimerkiksi lähtee liikkeelle, vaikka huudetaa maa, ja seistäänkin jo maassa. Hetken kuluttua voidaan myös ruveta tiputtamaan pois se, joka on viimeisenä huudetulla viivalla.

Rikkinäinen kuvaviesti

Leikkijät asettuvat jonoon. Jonon taaimmaiselle näytetään yksinkertainen kuva, esimerkiksi kukka, aurinko tms. Tämä piirtää sormellaan kuvion edellään olevan selkään, joka piirtää taas edellään olevan selkään tuntemansa perusteella. Tätä jatketaan kunnes jonon ensimmäinen piirtää kuvan paperille, ja verrataan kuvaa alkuperäiseen. Kuinka paljon  se on muuttunut matkan varrella? Leikkiä voi helpottaa lyhentämällä jonoa ja yksinkertaistamalla kuvaa, vaikeuttaa taas vastaavasti pidentämällä jonoa ja tekemällä kuvasta monimutkaisemman.

Kolikkoviesti

Kaksi joukkuetta jonossa, jonojen ensimmäisillä on kolikko kämmenselän päällä. Se joukkue voittaa, joka saa ensimmäisenä kuljetettua kolikon jonon ensimmäiseltä viimeiselle (tai myös vielä takaisin ensimmäiselle jos leikkijöitä ei ole kovin paljoa) siten että kolikko saa koskea vain leikkijöiden kämmenen selkäpuolta. Jos kolikko putoaa, saa se, joka oli kolikkoa antamassa eteenpäin, nostaa sen takaisin omalle kämmenselälleen.

Pahviviesti

Leikkijät jaetaan joukkueisiin ja joukkueet asettuvat vierekkäisiin jonoihin. Muutaman metrin päähän jonojen eteen laitetaan kunkin joukkueen kohdalle merkkipaalu, esim kivi/keppi/pipo tms. Joukkueiden ensimmäisellä on kaksi pahvinpalaa (esim noin A4-A3 kokoinen) kädessään. Johtajan merkistä jonojen ensimmäiset lähtevät liikkeelle kiertämään merkkipaalua. Liikkua saa vain siten, ettei osu maahan vaan astuu aina pahvin päälle siirtäen pahveja vuorotellen eteenpäin. Ensimmäisen palattua pahveineen jonon kohdalle hän antaa pahvit seuraavalle joka vuorostaan lähtee kiertämään merkkipaalua.

Etsi samanlainen

Porukka jakautuu joukkueisiin. Yksi leikin ohjaaja. Ohjaaja on eka etsinyt esineitä tms. mitä vain ympäristöstä löytyy paljon. Ulkona, käpy, lehti, ruohonkorsi jne. Joukkueet on johtajan edessä riveissä. Johtaja näyttää yhden etsittävän jutun ja joukkueiden ekat lähtee etsimään. Kuka tuo ekana samanlaisen jutun kuin johtaja näytti, saa pisteen. Nää voi toisiaan olla iiiihan mitä vaan nyt sattuu likimain löytymään. Aikuisilla toimii mm. kännykkä, johtajan puhelinnumero, kahden metrin karahka, hyvä ystävä, lippukunnan vuosikertomus ja kaikkee muuta ihan yhtä kahjoa. 

Natsisika / Hippileikki / Porkkana

Natsiversio: Yksi valitaan selvittäjäksi ja kaikki loput menevät tiiviiseen kansaan ja pitävät kiinni toisistaan. Selvittäjä alkaa irroitella porukkaa toisistaan. Repiä ei saa, ei vaatteista, hiuksista tai satuttaa (haastavaaa löytää se raja..) Kutittaa saa!

Hippiversio: ollaan kiinni puussa ja selvittäjä yrittää irrottaa siitä.

Ämpäri

Piirretään maahan kaksi viivaa saman matkan päähän keskelle piirretystä ympyrästä, kaksi joukkuetta asteetuvat seisomaan viivoilleen. Leikin "jääjä" huutaa jonkin kirjaimen ja joukkueet yrittävät miettiä jonkin laulun nimen tai kertosäkeen joka alkaa kyseisellä kirjaimella. Se joka keksii sopivan laulun juoksee keskellä olevaan ympyrään "ämpäriin" ja laulaa vähän matkaa laulua. Mikäli laulu on sopiva saa joukkue pisteen. Samaa laulua ei kelpuuteta tietenkään toista kertaa.

Narunpätkät

Tämä leikki sopii parien muodostamiseen. Leikinvetäjä on leikannut narunpätkiä niin paljon, kun pareja halutaan muodostaa. Pareihin jako tapahtuu niin, että leikinvetäjä laitttaa langanpätkät yhteen nippuun ja osallistujat ottavat jokainen yhdestä narusta kiinni. Ne, jotka ovat ottaneet samasta langasta kiinni, muodostavat parin.

Apina ja turistit

Leikkijät jakautuvat kahteen osaan, jotka asettuvat kahdeksi riviksi kolmen metrin päähän toisistaan. Toinen ryhmä on turisteja, jotka katselevat toisen ryhmän apinoita. Ohjaaja kuiskaa jokaiselle apinalle, ketä turistia tämän pitää matkia. Ihmiset liikehtivät ja ilveilevät ja apinat toistavat oman turistinsa liikehdinnät niin hyvin kuin pystyvät. Kun turisti arvaa, kuka apinoista matkii häntä, hän kysyy apinalta, onko oikeassa. Kun kaikki turistit ovat selvittäneet oman apinansa, vuoroja voidaan vaihtaa. Ohjaaja voi myös jakaa parit antamalla turistien nimet kirjoitettuina lapuille.

Brasilialainen kolikonpudotus

Leikkiin tarvitaan keppi esim. vanha luudanvarsi ja pieni kolikko tms. Keppi lyödään/kiinnitetään maahan pystyyn ja sen ympärille piirretään ympyrä, jonka reuna on n. 60cm päässä kepistä. Kolikko asetetaan kepin päähän. Tarkoituksena on saada kepin päässä oleva kolikko putoamaan ympyrään. Tätä yritetään toisella kolikolla tms. Jokaisesta pudotuksesta saa pisteen. Vuorotellen jokainen yrittää. Kun onnistuu pudottamaan kolikon, saa uuden yrityksen heti. 

Sivut

Tilaa syöte RSS - paikka:sisällä